Resource Centre

Our green venue was completed in December 2011, work having begun in 2006. We wanted a building that would echo the contours of the surrounding hills and blend in with its landscape. Although we love our original, traditional farm buildings, we didn’t want to create a copy of buildings of the past or a heritage piece. We wanted something that makes use of local materials and building traditions but that would also be visionary, exciting and innovative. Our concept was ‘contemporary rural’. We also wanted it to be low carbon in its construction and running and built to last. We invited two local artists, Chris Stephens from Kirkby Lonsdale and Gwenda Meredith from Lancaster, to interpret and illustrate our vision. Local architects were invited to develop their proposals and we chose Thomas Associates to produce the final plans.

The building has curved walls and a Westmorland slate roof. Incorporating natural forms and materials such as our own stone and timber, much of it reclaimed, straw bale walls and lime render. Outdoor seating areas look onto the River Conder, lake and golf course. The two outer columns incorporate roosting area for bats and nest boxes for swifts and swallows. We worked with conservation groups on their design.

The Lancaster District Design Awards have been celebrating innovative building designs in the Lancaster district for over 25 years and we were proud to receive the prestigious award for our new building in 2012.

It was originally designed to hold meetings and conferences but in 2013 we started to hold weddings and other private functions as well, our first wedding being held in June 2013.

The building is unique and quirky and is helping Forrest Hills become a popular venue in the Lancaster area.

Painting to Photograph image

Forrest Hills Resource Centre Artwork Commission
by Christine Coleman, 2012.
www.colemanco2.co.uk

Reed Room
Banton Room

Comments are closed.